Magunkról

Áramlásmérő laboratóriumunk 2005-től működik, mint Kalibráló laboratórium. Az indukciós áramlástávadó (Analcont termék) gyártási folyamatában 1980 óta mint bemérő laboratórium szerepel. Az üzemeltetési idő alatt mindvégig az BFKH (OMH, MKEH) felügyelete, időszakos auditálása mellett dolgozott.

A laboratórium a NAH (NAT) tanúsítást követően az áramlásmérők mellett nyomás, hőmérséklet, páratartalom és analóg egységek, valamint számítóművek kalibrálását is végezte, jelenleg a páratartalom mérést kivettük, de helyette könnyű ejtősúlyos tömörség mérők kalibrálásával bővítettük palettánkat.

Laboratóriumunk egy BFKH (OMH, MKEH) által hitelesített mérőtoronyból, a mérendő berendezések mérőszakaszba illesztését biztosító csőrendszerből, az elektronikus kimenetek illesztését biztosító és a jelek fogadására, feldolgozására szolgáló elektronikus kiértékelő és vezérlő rendszerből, valamint egy víztárolóból áll. A mérőtartály (víztorony) egy 30 m magas 2,25 m átmérőjű tartály. Az örvények kialakulását áramlástani elvek alapján tervezett mechanikai áramlásrendező akadályozza meg. A szintérzékelő elektródák között lévő térfogat hitelesített, két-két elektróda között 4000 liter körüli térfogatrészekből áll.

A mérőhelyiségben a mérendő műszereket befogó csőszakaszok találhatók, ahol figyelembe vettük a különféle mérési elvű áramlásmérő eszközök, mérési módszerek metrológiai és szabványossági követelményeit, a hazai és nemzetközi előírásokat, a vevői, felhasználói igényeket, NAH elvárásokat. Így mód van térfogatkiszorításos elven működő (pl. oválkerekes), örvényhagyásos (Vortex), turbinás, rotaméteres, hőátadásos, szűkítőelemes, ultrahangos, indukciós és Corriolis elvű folyadékmérők széles méréstartományban történő akkreditált kalibrálására, hatósági hitelesítésére. A mérésekhez ivóvizet használunk mérőközegként, melyet rendszeresen fertőtlenítünk, valamint cserélünk.

             Működés

 

A víz a föld alatti tárolóban van, melyet a mérés előtt a mérőtartályba szivattyúzzuk. A mérendő műszereket két leeresztő ágban tudjuk elhelyezni. A nagyobb műszerek (NA 200 felett) az 500 mm átmérőjű ágba vannak az előírt megelőző és követő csőszakasszal beépítve. A másik ág úgynevezett referencia etalonokat tartalmaz. Ezekben az NA 200 alatti mérők helyezhetők el.

Az NA 500-as mérőág alkalmazásánál a mérőtartályból a mérendő műszeren keresztül folyamatosan, előre megadott térfogatsebességgel áramoltatjuk a folyadékot. Szabályozással biztosítjuk, hogy a sebességváltozás az előírt 1%-on belül maradjon. A szintérzékelők által adott jelek közti időtartamig a mérendő műszer kimenőjelét – ami lehet áramjel, frekvenciajel, vagy akár ismert digitális jel – a kiértékelő elektronika nagy pontossággal integrálja. A kapott értékeket összehasonlítja a mérőtartály aktuális térfogatának kalibrált értékével, és az eltérést kiértékeli.

Az etalon műszerekkel történő összehasonlító mérésnél a referencia etalonokat a NAH által jóváhagyott módon és gyakorisággal kalibráljuk. A mérési eljárásnál az etalon kimenőjelét a mérendő műszer jelével összehasonlítjuk. Az összehasonlítás nem pillanatértékekre vonatkozik, hanem térfogatokra vagy –ami ugyanaz-, egy adott időtartamig tartó integrált értékekre.

             Műszaki adatok:

Tartály térfogata (hasznos térfogat): 53 m3
Torony magassága: 30 m
Mérőközeg: víz
Mérőközeg hőmérséklete: 20 +/-5oC
Nyomása: min 1,5 max 3 bar
Maximális térfogatsebesség: 4500 m3/óra
Mérhető műszerek mérete: NA 25 – NA 700
Megelőző, követő csőszakasz: min. 10 D
Áramlásrendező típusa: Zanker
Villamos mérőrendszer Rockwell PLC
Bemenetek száma: 4 (áram vagy frekvencia)
Áram (galv. leválasztott): 0/4-20 mA

Mérési körülmények

A kalibráló laboratóriumban a méréseket referencia körülmények közt végezzük. Ez azt jelenti, hogy a mérendő műszereket ideálisnak tekinthető környezetben ellenőrizzük és a mérési eredményeket ennek megfelelően adjuk meg.

A laboratórium kialakításánál figyelembe vettük, hogy különböző elvű áramlásmérő eszközök bemérési feltételeit teljesítsük, ami a megfelelő környezeti feltételek mellett főként a megelőző és követő csőszakaszok és az áramlási kép zavartalanságának biztosítását jelenti.

A laboratóriumunk NA25, NA50, NA65, NA80, NA100, NA150, NA200, NA250, NA300, NA400, NA500, NA600-as méretű korrózióálló csőszakaszokkal rendelkezik. Igény esetén kölcsön csőszakasszal NA700-ig tudunk mérni. A műszerek vagy mérőszakaszok beépítési hossza átmérőtől függően 100-6000 mm-ig terjedhet. Karimás beépítésnél 10-16 bar-os csatlakozást biztosítunk.

Megjegyzés: Speciális méretű és beépítési hosszú műszerek és mérőszakaszok kalibrálását is el tudjuk végezni egyedi csőszakaszokkal, amit mi vagy a megrendelővel közösen gyártunk le. A karimás csatlakozásunk kialakítása olyan, hogy nagyobb nyomásfokozatú műszerek is beépíthetők. Egyedi, extra megoldásokat is megvalósítottunk már több esetben (pl. tűzcsap vízhozam mérés!).

A mérőtartály a hidrosztatikus nyomás hatására ürül ki, ezért a különböző méretű csőszakaszokhoz a mérőtartály és a mérőcsövek műszaki megvalósítása miatt, különböző maximális térfogatáramok tartoznak. Egyrészről ez hátrány, mivel a mérőtartály ürülésével a sebesség is csökken, másrészt az eljárás egy szivattyú állandó működtetésével szemben, nyugodt áramlást biztosít. Mivel a maximális térfogatáram NA 500-as vagy a feletti csőszakasznál 4500 m3/h, láthatóan széles tartományban tudunk mérni.

Megjegyzés: néhány jellemző érték: az NA 100-hez 300 m3/h; NA 200-hoz 1000m3/h;

NA 300-hoz  2500m3/h tartozik (ezek alapján a víz átlagsebessége 7-9 m/sec ).

Az adott térfogatáramhoz, adott mérési idők tartoznak, így a legkritikusabb 4500m3/h áramlást 20sec mérési ideig tudjuk szabályozottan fenntartani (több köz együttes mérésével).

Ezek az értékek a gyakorlatban előforduló folyamatoknál a víz sűrűségű anyagoknál jellemző értékek. Gyakran előforduló igény, hogy más folyadék, netán gáz a mérendő közeg. Ezekben az esetekben egyeztetünk az BFKH (OMH, MKEH) szakreferenseivel, hogy a „vizes” mérés eredményei hogyan értékelhetők illetve vonatkoztathatók, számíthatók át más közegre.

A laboratórium személyzete sok éves gyakorlattal, tapasztalattal, szakmai képesítéssel rendelkezik, ezért célszerű egyeztetni kollégáinkkal:

elvi, méréstechnikai, gyakorlati és mérési feladatokkal kapcsolatban: Lacz András, Péter Károly és Pászti László tud információkkal, tanácsokkal szolgálni.

Az akkreditálási okiratot, ami a mérési képességeinket rögzíti, mellékeljük. Az áramlásmérésre vonatkozóan a meghatározó mérési bizonytalanság  k=2 kiterjesztési tényező mellett

Mérőtartály etalon esetén                              0,1%

Referencia etalonnal                                      0,17%

hu_HUHungarian
hu_HUHungarian